Съпругата Валя му осигурява уют и домашен комфорт, за да може той да се

...
Съпругата Валя му осигурява уют и домашен комфорт, за да може той да се
Коментари Харесай

Актьори са и тримата братя Калоянчеви, наследява ги само Ивайло на Калата

Съпругата Валя му обезпечава уют и домашен комфорт, за да може той да се раздава на сцената
Руска от с. Ичера в Котленския Балкан станала мома за женене. Един ден боец отпускар от селото й посочил фотография на собствен другар. Руска я погледнала, нещо я прерязало и тя възкликнала: “Боже! Тоз ще е! ”.

“Тоз ” се казвал Тодор Калоянчев, бил от Малко Търново и пасял кози. Двамата с Руска се срещат в Бургас, женят се и през пет години им се раждат трима синове - Никола, Георги и Стоян.



Георги Калоянчев в коронната си театрална роля - Големанов...

Никола приключва гимназия в Карнобат. Там образуват самоинициативен спектакъл и той доста пътува с него. Заминава за София, където сякаш щял да учи стопанска система, само че се записва в работническия спектакъл на Георги Стаматов.



... и синът Ивайло Калоянчев в своята коронна роля - Бай Ганьо

Става артист по член 9 и играе в бургаския спектакъл “Адриана Будевска ”. После е в театрите на Сливен и Стара Загора и приключва кариерата си в Сатиричния, където е най-вече в епизодични функции. Снима се и в няколко кино лентата. Има наследник Тодор - геолог, и щерка Боряна, които живеят в Лас Вегас, Съединени американски щати



По член 9 артист става и третият наследник - Стоян. Той избира кукленото майсторство и целият му креативен живот - 32 години, минава в кукления спектакъл на Бургас. Той и брачната половинка му Тонка имат трима синове - Стоян и близнаците Николай и Антон. Нито един от тях не потегля по артистичния път на татко си и чичовците си.

Най-известният от тримата братя е Георги, роден на 13 януари 1925 година Наричат го Гошо и Гочето. Колегите му в театралното учебно заведение го кръщават Калата и Кали. Когато става прочут, щастливата майка с горделивост споделя: “И 11 деца да имам, всичките актьори ще ги направя! ” Тя е притежател на артистичния дух в фамилията. “Мама беше най-бъбривата, най-гласовитата и най-милата таткова глезана ”, споделяше Калата.

Бащата Тодор е солидният стожер на фамилията, мълчаливец и работяга. Млякото му става орис. Има лична млекарница в центъра на Бургас. В нея постоянно работи и Георги и мирисът на мляко ще го преследва цялостен живот.

Преди години седяхме с Калоянчев в хола на Стоянка Мутафова. Чакахме я “да се направи хубава ” и да беседвам с двамата. По едно време Калата погледна към портрета на Константин Мутафов, бащата на Стоянка, и въздъхна: “Гледай, Пенчо - интелектуалец, публицист. А моят татко беше млекар... ”.

Не можах да допускам. Големият Калоянчев, прочут и отвън България, страда от родово-провинциален комплекс?! Но както се споделяше в един филм “животът е цялостен с изненади ”.

Тогава къщата на Калоянчеви се намира напълно покрай постройката на театъра и с изключение на на мляко на дребния Гошо му замирисва и на спектакъл. Влиза в него като в храм и вдишва праха от сцената му и миризмите на грим, пудри и други смазки. И умира от благополучие, когато някой от актьорите го прати да му купи кутия цигари.

В ДВТУ (Държавно висше театрално училище) учи при проф. Стефан Сърчаджиев. След години ще признае, че през първите седмици от следването си не знаел на кой свят се намира. Много мъчно се приспособява към София и към сътрудниците си.

Те се събират, приказват си, смеят се, а той седял в профил и гледал “като пукал ”. Кой знае какво би се случило със свития студент Кали, в случай че една актриса от бургаския спектакъл на първата почивка не му споделя:

“Слушай, момче. Нашата специалност желае малко безсрамие. Благородно безсрамие! Ако си седиш и се спотайваш, никой няма да те забележи. Ще излезеш един път, два пъти, три пъти... Може да се изложиш, да пропаднеш. Но отново ще излезеш. Бъди напорист, няма да се предаваш! ”

Веднага откакто се дипломира в ДВТУ, назначават Калоянчев в Народния спектакъл. Потръгва му с целувка на самия Борис Бабочкин - руския артист, който изигра ролята на Чапаев.

На потегляне от театралното учебно заведение, където известно време преподава, Бабочкин излиза на сцената и пред всички споделя: “Кала, давай поцелуемся, брат! ”. И го прегръща.

През 1957 година Калоянчев става е един от създателите на Сатиричния спектакъл дружно със Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Георги Парцалев, Никола Анастасов, Григор Вачков и други Това предопределя театралния му път и естеството на функциите, които ще изиграе освен в Сатирата.

В киното дебютира с ролята на циганчето Сали в “Утро над родината ”. Хонорарът му е 80 хиляди лева и той незабавно праща на родителите си 20 хиляди. Те обаче мислят, че ги е откраднал и майка му идва в София да го вразумява да не краде повече.

В “Урок на историята ” (1957), - първия от трите кино лентата за Георги Димитров, Калоянчев играе ролята на налудничавия холандец Ван дер Любе, упрекнат, че е запалил Райхстага.

“За ролята минах на кастинг, въпреки че тогава не се споделяше по този начин. Имаше пробни фотоси и препитване. Не знам за какво избраха мене, може и да съм изглеждал смахнат като героя ми ”, сподели ми преди години артистът.

Калата е още студент, когато се среща с Валя. Тя е гимназистка - красива, с луксозна коса. Тя поема нещата в свои ръце и в един съботен ден го пита по кое време ще се женят. “В сряда! ”, незабавно дава отговор Калата. Кум им става Георги Георгиев, който тогава още не е Гец.

Първата основна роля на Калоянчев е във кино лентата “Димитровградци ”, поради който едвам не се развежда, макар че е прясно женен и първият му наследник Ивайло е едвам на 6 месеца.

По време на фотосите жена му Валя стои и гледа по какъв начин в един епизод брачният партньор й се целува с актрисата Мария Русалиева. Единайсет дубъла вършат режисьорите Никола Корабов и Дучо Мундров на епизода! Валя се разревава: “Ами единайсет пъти се целувате, може ли такова нещо?! ”. “Ами то е единствено на кино, Валя... ” В последна сметка режисьорите употребяват за кино лентата първия дубъл. През целия си живот Валя се грижи за постоянно заетия си брачен партньор. Благодарение на уюта и спокойствието в дома им артистът се раздава на сцената и пред камерата.

Според уикипедия Калоянчев е играл в към 60 театрални постановки, в над 40 телевизионни спектакъла и се е снимал в близо 100 филми и тв сериали. Мисля, че са повече. Трябва да прибавим и участията му по време на новогодишните и всевъзможни други празници, гастролите му в страната и какво ли още не. Излиза, че Калата е живял най-малко два креативен живота. Беше еднообразно мощен и в комедиите, и в драмите.

“Да правиш комедия, е доста по-трудно, в сравнение с да играеш в покруса или в драма. Защото постоянно е по-сложно да разсмееш феновете. Смехът мъчно се реализира, до момента в който да разплачеш някого, е доста елементарно... ”, споделяше огромният Калоянчев.

От този свят той си отиде на 18 декември 2012 година 27 дни преди да навърши 88.

С Валя имат двама синове - Ивайло и Явор. Единствен Ивайло продължава специалността на тримата братя Калоянчева. Той приключва актьорско майсторство в класа на проф. Анастас Михайлов. При първия опит не го одобряват. Намират недостатък в говора му - произнасял “р ” малко по френски. После благодарение на преподавателя по техника на говора Методи Танев дефектът е отхвърлен.

Разпределен е в театъра в Добрич, тогава Толбухин, където изкарва три години и изиграва над 15 функции. През 1984 година постъпва в Сатиричния спектакъл и продължава да играе там. Той е като живата връзка сред сегашната натрупа и оня популярен язвителен тим отпред с Георги Калоянчев.

Ивайло твърди, че известната му фамилия колкото оказва помощ, толкоз и пречи. Като нож с две остриета е. “Цял живот ме съпоставят с него, а аз не съм избирал той да ми е татко. Така се е случило ”, прям е синът.

Веднъж той носи на татко си диск с постановката на “Бай Ганьо ” в Дупница. И тогава Калата му дава заветния съвет: “Ти можеш да играеш по-добре от мен, може по-лошо от мен, само че в никакъв случай като мен! ”.

Ивайло има два брака, двама синове плюс един доведен, който му е съименник - споделя се Ивайло, и е диджей. Първородният наследник на Ивайло, естествено, носи името на великия си дядо - Георги. Неговият наследник, внукът на Ивайло, също е Георги. Дъщеря му се споделя Алиса. Георги Втори и брачната половинка му Гергана имат компания за произвеждане на парфюми.

Вторият Ивайлов наследник - Валентин, има диплом за авиатор и борден инженер от Лондон. В момента учи в Националната спортна академия. Съпругата му Анна отглежда синовете им Александър и Стефан.

По-малкият наследник на Георги Калоянчев - Явор, е роден на 5 октомври 1965 година След гимназията постъпва на работа в Киноцентъра и работи 3-4 години като осветител. През 1988 година става асистент-оператор в Българска национална телевизия, след това и щатен оператор.

Работи в Българска национална телевизия и до момента. От 8 месеца е в новините на малкия екран. През годините снима музикални, публицистични, детски и още доста излъчвания. Правил е тв портрети на известни създатели от разнообразни области. Най-много обиче да снима джаз и симфонична музика.

Съпругата му Диана се труди в рекламния бизнес. Двамата имат щерка Валентина. Тя работи в British Council.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР